Als student Diergeneeskunde kun je op verschillende manieren aan de slag in het buitenland. Afhankelijk van de fase van de studie waar je in zit, zijn er verschillende mogelijkheden.

Keuzevakken volgen aan een buitenlandse universiteit

  • In de keuzeruimte van het derde jaar: dit gaat dan om 5 weken voor een vak van 7,5 ECTS in dezelfde periode dat je je bachelor scriptie schrijft.
  • In een periode zonder verplicht onderwijs van de master; duur is afhankelijk van wat je zelf wilt.

Voor beide geldt dat je toestemming van de examencommissie nodig hebt via het International Office om er studiepunten voor te ontvangen. Lees hierover meer onder ‘International Office’

Een onderzoeksstage doen aan een buitenlandse universiteit

De onderzoeksstage die je doet als onderdeel van je master thesis kan ook in het buitenland gedaan worden. Dit kan bij een universiteit, NGO of multilaterale organisatie. Dit is echter wel beperkt tot de instellingen waar de UU een samenwerkingsverband heeft, aangezien de stage moet worden begeleid door een medewerker van de faculteit in Utrecht die de wetenschappelijke kwaliteit en haalbaarheid van het onderzoeksvoorstel kan beoordelen. 

Afhankelijk van je interessegebied zijn er verschillende mogelijkheden, vaak valt er in overleg al veel te regelen. 

Na de initiële contact met de organisatie in het buitenland, maar vóór de voltooiing van het onderzoeksvoorstel, maak je een afspraak met het International Office voor de beoordeling van de praktische uitvoerbaarheid van de stage. Bij een gefundeerd negatief advies van het International Office geldt dat het je niet wordt toegestaan de onderzoeksstage op de beoogde bestemming uit te voeren. Lees hierover meer onder ‘International Office’.

Coschappen lopen aan een buitenlandse universiteit

Het is ook mogelijk om voor klinisch onderwijs eens een kijkje buiten de deur te nemen door een paar weken coschappen te volgen aan een andere universiteit. Dit gebeurt in de tijd dat je normaliter je keuzecoschappen zou lopen. Voor niet-klinische track zou je kunnen denken aan een stage bij een internationale organisatie.Voorbeelden zijn: de Europese Unie, de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), World Health Organization (WHO) en de World Organization for Animal Health (OIE). 

Afhankelijk van je interessegebied zijn er verschillende mogelijkheden, vaak valt er in overleg met de buitenlandse universiteit al veel te regelen. Neem voor de mogelijkheden binnen je roostering contact met de coördinator van je track. Onthoud wel dat je toestemming van de examencommissie nodig hebt via het International Office om er studiepunten voor te ontvangen. Lees hierover meer onder ‘International Office’

International Office

Om als Nederlandse student studiepunten te krijgen voor een deel van je onderwijs in het buitenland volgen, moet het gevolgde onderwijs goedgekeurd worden door de examencommissie. Het International Office van de faculteit Diergeneeskunde kan je hierbij helpen.

Daarnaast onderhoud het International Office contact met de universiteiten waarmee de Universiteit Utrecht een samenwerkingsverband heeft. In sommige gevallen betekent dit dat er een contract is tussen twee universiteiten (ook wel een Memorandum of Understanding (MoU) genoemd) op basis waarvan uitwisseling van studenten plaatsvindt. Op Blackboard en via de studentenwebsite kun je meer informatie vinden over het volgen van onderwjs in het buitenland.

Je kunt contact opnemen met het International Office:                                                        internationaloffice.vet@uu.nl                                                                                                     

Vrijwillig meelopen of meedoen aan een project in het buitenland

Als je niet voor studiepunten in het buitenland wilt studeren en puur diergeneeskundige ervaring op wilt doen in een ander land zijn er ook heel veel mogelijkheden buiten de universiteiten! Zo kan je meelopen in een kliniek, stage lopen bij een internationaal bedrijf of bijdrage aan lokale projecten. 

Neem contact op met de IVSA MO om te weten te komen wat de mogelijkheden op dit moment zijn. Laat vooral je voorkeuren achter. Denk hierbij aan: Lengte van de stage, land/stad van de stage, type kliniek waar je wil stagelopen, grootte van de kliniek etc. Voor meer vragen kun je ons ook een berichtje sturen!

In sommige gevallen valt dit wel te combineren met een coschap of onderzoeksstage, waarbij dan wel de regels voor het volgen van onderwijs in het buitenland gelden.

Veterinair vrijwilligerswerk via Let's GO Africa

Let’s Go Africa is een kleinschalig, persoonlijk en innovatief bemiddelingsbureau met een uniek stageprogramma voor iedereen die een betekenisvolle stage, minor of vrijwilligerswerk in Afrika wil ervaren. De veterinaire opties kunnen variëren van land, van Swaziland tot Mauritius, en qua werk van praktijkervaring opdoen met wildlife tot meewerken aan onderzoeken. Lees meer op hun website.