Ga met IVSA mee op uitwisseling!

De IVSA Groepsuitwisseling is een fantastische week waarin je kennis kan maken met studenten van een andere, (meestal) Europese faculteit diergeneeskunde. Meedoen aan een uitwisseling is een leuke manier om van het studentenleven te proeven in een ander land. Je neemt een kijkje op de faculteit, vaak gecombineerd met workshops of een mooie rondleiding. Daarnaast leer je een hoop nieuwe mensen kennen en mogelijk zelfs een nieuw land! 

Hier tegenover staat dat je dezelfde groep internationale studenten op sleeptouw neemt in je eigen stad. Zo kan je ze laten zien wat Utrecht allemaal voor leuks te bieden heeft. Idealiter heeft iedere deelnemer 1 internationale student in huis en verplaats je je van plek naar plek met de fiets.

Ben je benieuwd hoe een uitwisseling eraan toegaat? Lees dan hieronder het verslag van de uitwisseling met Berlijn in 2018 en van de uitwisseling met Copenhagen in 2022!

IVSA uitwisseling Berlijn 2018 

Op 21 april was het eindelijk zo ver: de uitwisseling naar Berlijn ging van start. Het is best spannend om in een totaal onbekende groep mensen terecht te komen, maar iedereen voelde zich na een korte kennismaking gelijk thuis. Om een stukje Berlijnse cultuur te proeven gingen we op een mooie boottocht door het centrum, hebben we een bezoek gebracht aan en het Mauerpark en kregen we een geweldige rondleiding van de dierenarts door Berlin zoo. We hebben ook een kijkje mogen nemen op de Berlijnse faculteit, en afsluitend een BBQ en een zeer vermakelijke salsa dansavond. 

Na terugkomst uit Berlijn hadden we allemaal één dagje om wat bij te komen, want een dag later stonden ze alweer bij ons op de stoep. Ze kwamen naar Utrecht in een van de leukst mogelijke weken voor een diergeneeskundestudent. Ze hebben zowel koningsnacht als -dag met ons gevierd, al werd op koningsdag toch ook wel weer bijgeslapen. Ook hebben ze Peerdepieten mee mogen maken. De dresscode bleek in eerste instantie lastig, maar na een paklijst en extra uitleg kwam iedereen opdraven in zijn/haar mooiste pak en bloemetjesjurk. Ze hebben mee genoten van de paardenraces, de mooie receptie en uiteraard het feest. Ik denk dat ik voor iedereen mag spreken als ik zeg dat we allemaal een geweldige week hebben gehad! 🙂  

IVSA uitwisseling Copenhagen 2022

Voorjaar 2022, eindelijk mogen we er weer op uit na de coronapandemie. Na een iets vertraagde vlucht komen we aan in het mooie Copenhagen. Hier hebben we van alles mogen meemaken. Van eten bij het kampvuur naar het knuffelen van lieve lammetjes en kalfjes, van het bezoeken van de faculteit in Copenhagen tot het krijgen van een privé les in de dierentuin. Daar hebben we allerlei dieren mogen vertroetelen (zelfs slangen!). Ook bezochten we het stadje Dragør, konden we lekker cultuursnuiven met de nodige drankjes en muziek tijdens de avonduren en hebben we prachtige fietstochten gemaakt.

Toen we de Denen in Utrecht mochten ontvangen hadden we tevens een volle planning staan. Zo bezochten we de ezelsociëteit, mochten de Denen koeienmelken op de Tolakker (waar ook volop geknuffeld en gefotografeerd werd met onze lieve koeien), gingen we de universiteitsklinieken langs en hebben we lekker gekanood in de Utrechtse grachten. Wat een geweldige ervaring en wat een leuke groep mensen, ik raad het iedereen aan een uitwisseling mee te maken!  

IVSA uitwisseling Olsztyn 2023

In april 2023 was het zover, de Poolse studenten uit Olsztyn kwam naar Utrecht toe om kennis te maken met onze mooie faculteit en altijd gezellige stad. De eerste avond hebben we laten zien wat echte oud Hollandse spelletjes waren, zoals spijkerpoepen en koekhappen. De dag erna hebben we de dag in Amsterdam doorgebracht, om ‘s avonds feestelijk af te sluiten bij de solleysel. Ook vond deze week de Menage a Trois plaats en hebben we de polen hierin ondergedompeld. Verder hebben we nog educatieve activiteiten gehad, zoals een rondleiding over de faculteit, een workshop bij pathologie en zijn we naar de botanische tuinen geweest. Aan het einde van de week was er groot feest, namelijk Koningsdag. We zijn de hele dag de stad ingedoken en tot de late uurtjes doorgefeest. Toen was het helaas weer tijd om de polen naar huis te sturen.

Gelukkig mochten wij enkele weken later ook nog die kant op. ‘S Ochtens vroeg waren we met goede zin onderweg naar Schiphol, om vervolgens de eerste 2 dagen door te brengen in Warschau. Daarna zijn we doorgereisd naar Olsztyn, een klein maar gezellig stadje in het Noorden van Polen, waar we meteen op stap zijn geweest, wat kunnen die polen dansen zeg. De ochtend erna lekker uitbrakken in de kano, met een aansluitende BBQ aan het meer, waar een aantal bikkels nog een plons hebben genomen in het koude water. De dag erna was het tijd voor de educatieve activiteiten. Naast en rondleiding, hebben we nog lezingen gehad over plastificeren en reproductietechnieken bij landbouwhuisdieren en een workshop over zebravisjes en eitjes insemineren. Daarnaast nog een avond op het strandje doorgebracht en nog gebowld en toen was het alweer tijd voor de laatste avond met traditioneel eten en Poolse les. De laatste dag hebben we lekker in de trein en het vliegtuig liggen slapen en toen was de uitwisseling helaas alweer over.