Ga met IVSA mee op uitwisseling!

De IVSA Groepsuitwisseling is een fantastische week waarin je kennis kan maken met studenten van een andere, (meestal) Europese faculteit diergeneeskunde. Meedoen aan een uitwisseling is een leuke manier om van het studentenleven te proeven in een ander land. Je neemt een kijkje op de faculteit, vaak gecombineerd met workshops of een mooie rondleiding. Daarnaast leer je een hoop nieuwe mensen kennen en mogelijk zelfs een nieuw land! 

Hier tegenover staat dat je dezelfde groep internationale studenten op sleeptouw neemt in je eigen stad. Zo kan je ze laten zien wat Utrecht allemaal voor leuks te bieden heeft. Idealiter heeft iedere deelnemer 1 internationale student in huis en verplaats je je van plek naar plek met de fiets.

Ben je benieuwd hoe een uitwisseling eraan toegaat? Lees dan hieronder het verslag van de uitwisseling met Berlijn in 2018 en van de uitwisseling met Copenhagen in 2022!

IVSA uitwisseling Berlijn 2018 

Op 21 april was het eindelijk zo ver: de uitwisseling naar Berlijn ging van start. Het is best spannend om in een totaal onbekende groep mensen terecht te komen, maar iedereen voelde zich na een korte kennismaking gelijk thuis. Om een stukje Berlijnse cultuur te proeven gingen we op een mooie boottocht door het centrum, hebben we een bezoek gebracht aan en het Mauerpark en kregen we een geweldige rondleiding van de dierenarts door Berlin zoo. We hebben ook een kijkje mogen nemen op de Berlijnse faculteit, en afsluitend een BBQ en een zeer vermakelijke salsa dansavond. 

Na terugkomst uit Berlijn hadden we allemaal één dagje om wat bij te komen, want een dag later stonden ze alweer bij ons op de stoep. Ze kwamen naar Utrecht in een van de leukst mogelijke weken voor een diergeneeskundestudent. Ze hebben zowel koningsnacht als -dag met ons gevierd, al werd op koningsdag toch ook wel weer bijgeslapen. Ook hebben ze Peerdepieten mee mogen maken. De dresscode bleek in eerste instantie lastig, maar na een paklijst en extra uitleg kwam iedereen opdraven in zijn/haar mooiste pak en bloemetjesjurk. Ze hebben mee genoten van de paardenraces, de mooie receptie en uiteraard het feest. Ik denk dat ik voor iedereen mag spreken als ik zeg dat we allemaal een geweldige week hebben gehad! 🙂  

IVSA uitwisseling Copenhagen 2022

Voorjaar 2022, eindelijk mogen we er weer op uit na de coronapandemie. Na een iets vertraagde vlucht komen we aan in het mooie Copenhagen. Hier hebben we van alles mogen meemaken. Van eten bij het kampvuur naar het knuffelen van lieve lammetjes en kalfjes, van het bezoeken van de faculteit in Copenhagen tot het krijgen van een privé les in de dierentuin. Daar hebben we allerlei dieren mogen vertroetelen (zelfs slangen!). Ook bezochten we het stadje Dragør, konden we lekker cultuursnuiven met de nodige drankjes en muziek tijdens de avonduren en hebben we prachtige fietstochten gemaakt.

Toen we de Denen in Utrecht mochten ontvangen hadden we tevens een volle planning staan. Zo bezochten we de ezelsociëteit, mochten de Denen koeienmelken op de Tolakker (waar ook volop geknuffeld en gefotografeerd werd met onze lieve koeien), gingen we de universiteitsklinieken langs en hebben we lekker gekanood in de Utrechtse grachten. Wat een geweldige ervaring en wat een leuke groep mensen, ik raad het iedereen aan een uitwisseling mee te maken!  

IVSA uitwisseling Olsztyn 2023

In april 2023 was het zover, de Poolse studenten uit Olsztyn kwam naar Utrecht toe om kennis te maken met onze mooie faculteit en altijd gezellige stad. De eerste avond hebben we laten zien wat echte oud Hollandse spelletjes waren, zoals spijkerpoepen en koekhappen. De dag erna hebben we de dag in Amsterdam doorgebracht, om ‘s avonds feestelijk af te sluiten bij de solleysel. Ook vond deze week de Menage a Trois plaats en hebben we de polen hierin ondergedompeld. Verder hebben we nog educatieve activiteiten gehad, zoals een rondleiding over de faculteit, een workshop bij pathologie en zijn we naar de botanische tuinen geweest. Aan het einde van de week was er groot feest, namelijk Koningsdag. We zijn de hele dag de stad ingedoken en tot de late uurtjes doorgefeest. Toen was het helaas weer tijd om de polen naar huis te sturen.

Gelukkig mochten wij enkele weken later ook nog die kant op. ‘S Ochtens vroeg waren we met goede zin onderweg naar Schiphol, om vervolgens de eerste 2 dagen door te brengen in Warschau. Daarna zijn we doorgereisd naar Olsztyn, een klein maar gezellig stadje in het Noorden van Polen, waar we meteen op stap zijn geweest, wat kunnen die polen dansen zeg. De ochtend erna lekker uitbrakken in de kano, met een aansluitende BBQ aan het meer, waar een aantal bikkels nog een plons hebben genomen in het koude water. De dag erna was het tijd voor de educatieve activiteiten. Naast en rondleiding, hebben we nog lezingen gehad over plastificeren en reproductietechnieken bij landbouwhuisdieren en een workshop over zebravisjes en eitjes insemineren. Daarnaast nog een avond op het strandje doorgebracht en nog gebowld en toen was het alweer tijd voor de laatste avond met traditioneel eten en Poolse les. De laatste dag hebben we lekker in de trein en het vliegtuig liggen slapen en toen was de uitwisseling helaas alweer over.

IVSA uitwisseling Turkije 2024

In April en Mei hebben we een uitwisseling gehad met de diergeneeskunde faculteit in Aydin, Turkije. Deze uitwisselingen worden jaarlijks georganiseerd door de IVSA commissie van DSK. Ook deze keer was het weer enorm leuk en we vertellen jullie er graag meer over!

We waren met 12 Nederlandse studenten en 12 Turkse, eerst een week in Nederland en erna een week naar Turkije. De week in Nederland had al een planning vol leuke activiteiten. Zo hebben we de eerste dag een city tour in Utrecht gedaan en een gezellige boottocht onder het genot van wat bier, om elkaar te leren kennen. Verder hebben we bijvoorbeeld een culturele avond gedaan, het was erg lachen om de Turkse studenten te zien koekhappen. Bij een uitwisseling horen ook educatieve dingen, zoals een rondleiding op de faculteit, een workshop bij pathologie, maar ook een bezoek aan een geitenboerderij en een rondleiding van een dierenarts bij de “a seal” zeehondenopvang. Een dagje Amsterdam kon voor de Turken ook niet ontbreken, de Nederlanders hebben intussen zichzelf vermaakt met shoppen en een drankje met z’n allen. En natuurlijk hoort uitgaan met de groep er ook bij!

De week in Nederland was dus al een enorm succes, maar in Turkije was het ook echt genieten. Naast alle uurtjes zon meepakken en cultuur snuiven, hebben we onder andere een rondleiding gekregen op de faculteit. Het was erg interessant om de verschillen met Nederland te zien. Er liepen bijvoorbeeld ook zwerfhonden rond die eigenlijk bij de faculteit woonden en hier ook gewoon voer, aandacht en behandelingen kregen. Ook bij de barbecue die avond kwamen ze met hun puppy’s (awww) er gezellig bijzitten. We sloten die avond af met marshmallows en een potje volleybal. De volgende dag was zeker een van de highlights, we vertrokken richting een boot om te gaan scubadiven! Toen we aankwamen waren we allemaal erg positief verrast met hoe chill de boot was, je kon lekker op het dak liggen op zitzakken en heerlijk zonnen tijdens de rondvaart. Na een stukje varen gingen we voor anker liggen en mochten we in groepjes gaan duiken. Er waren veel vissen te zien en er werden ook foto’s gemaakt door de instructeur, waar we na het duiken met z’n allen mooi de slappe lach van kregen :). Na het duiken zijn we teruggevaren en toen hadden we wat vrije tijd in het stadje Kusadasi. Hier gingen sommigen wat eten/drinken, andere bijvoorbeeld nog even shoppen of de stad verkennen. Het was ook hier echt leuk om de Turkse cultuur mee te krijgen en bijvoorbeeld in alle kleine straatjes te lopen met winkels die van alles en nog wat hadden. Die avond weer een sociale activiteit, de groep werd steeds hechter met elkaar. De volgende dag hadden we wat educatieve dingen, zoals een lezing over hoe je kunt zien of een paard geschikt is voor de racewereld. En nog een workshop hechten wat ook erg handig en leuk was om te oefenen. De docent die de workshop gaf was ook heel gezellig en at die avond nog mee met de culturele avond. Die avond was echt bizar, er bleef maar eten komen en het was echt heerlijk. Aan het eind zaten we allemaal veel te vol en hebben sommigen nog een potje trefbal gedaan met wat Turken terwijl andere nog even bijkwamen en bij de tafel of hangmatten bleven. De dag daarna stapten we al vroeg in de bus voor een rit naar schildpaddenopvang DEKAMER! Hier werden we rondgeleid en hebben we wat uitleg gekregen over waarom de schildpadden hier zaten. Erna zijn we gaan zwemmen bij een prachtig strand omringd door bergen. Dit was ook echt heel erg genieten voor iedereen, zo’n week is best wel een beetje vermoeiend natuurlijk, dus even bijkomen aan zee is heerlijk (en even bruin worden). Verder zijn we bijvoorbeeld nog een dag naar Izmir gegaan. Hier hebben we onder andere een uitzichtpunt bezocht en rondgelopen in een grote Turkse bazaar. We kregen lunch bij een van de beste pide makers van Turkije (een soort Turks plat brood met vulling erop). De laatste avond hebben we nog genoten van wat drankjes en afscheid (met heel wat tranen) genomen van onze lieve hosts.

Kortom, het waren echt twee enorm leuke weken en een erg gezellige groep! Ik kan niet wachten om volgend jaar weer een uitwisseling te doen!

Dankzij de bijdrage van het Utrechts Universiteitsfonds konden wij de uitwisseling met Turkije organiseren!