Wat kost dat allemaal dan?

Studeren in het buitenland kan behoorlijk wat geld kosten. Juist daarom is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de voorwaarden waaronder je naar het buitenland gaat. Het gaat hierbij in de meeste gevallen om:

  • Betaal je instellingskosten aan de universiteit waar je gaat studeren?
  • Hoeveel bedragen de reiskosten naar en tijdens het verblijf?
  • Wordt huisvesting door de universiteit/organisatie geregeld of moet je dit zelf betalen?
  • Heb je een visum nodig voor je verblijf?
  • Heb je aanvullende verzekeringen nodig voor het werk dat je gaat doen?

Om te zorgen dat studenten makkelijker naar het buitenland kunnen gaan om te studeren zijn er veel verschillende beurzen beschikbaar. Afhankelijk van de duur en reden van je verblijf kan je hier aanspraak op maken. Een aantal handig programma’s om in je achterhoofd te houden zijn:

U-Fonds

Individuele studenten kunnen subsidie aanvragen bij het Universiteitsfonds. Hierbij geldt dat de aanvrager student moet zijn aan de Universiteit Utrecht en voor zijn/haar project geen studiepunten ontvangt. Aanvragers binnen deze categorie kunnen één aanvraag per studie doen. Een bachelor en een master worden hierbij als twee aparte studies gezien. De hoogte van de subsidie hangt af van het gevraagde bedrag. Lees meer.

Erasmus+

Voor een internationale stage of het volgen van onderwijs binnen Europa voor een periode langer dan 3 maanden kun je een Erasmus + beurs aanvragen. Deze beurs dient om de kosten van de reis en verblijf te drukken. De hoeveelheid van de beurs is afhankelijk van wat je gaat doen en waar in Europa je het gaat doen. Lees meer.

Holland Scholarship

De Holland Scholarship is bedoeld voor studenten van de Universiteit Utrecht die gaan studeren of onderzoek gaan doen aan één van de strategische partners van de Universiteit Utrecht:

  • Chinese University of Hong Kong
  • University of Sydney
  • University of Toronto

De beurs bestaat uit een eenmalig bedrag van € 1.250 en is een tegemoetkoming in je studiekosten. Lees meer

Yvoor Fonds

Als je van plan bent om voor minder dan 3 maanden voor het volgen van onderwijs naar het buitenland te gaan, kun je in aanmerking komen voor het Yvoor fonds. Kandidaten worden beoordeeld op studieresultaten, activiteit binnen studentenverenigingen en hun CV. Een beurs uit het Yvoor Fonds bestaat uit een bedrag tussen de € 250 en € 1000 euro. Lees meer.

Boerhinger Ingelheim Veterinary Scholars Program

Ben je geïnteresseerd in onderzoek, maar heb je nog geen onderzoekservaring? ben je een gemotiveerde (master)student met goede studieresultaten, heb je nog geen onderzoekstage gedaan én ben je beschikbaar in de periode mei – augustus? 

Dan bieden Boehringer Ingelheim en de Faculteit Diergeneeskunde drie Utrechtse studenten Diergeneeskunde de kans deel te nemen aan het Boehringer Ingelheim Veterinary Scholars Program. De geselecteerde kandidaten ontvangen een beurs (in 2019 was dit US $ 5.000) om in de kosten van levensonderhoud te voorzien. Aanvragen hiervoor verlopen via het International Office.  Lees meer.

IVSA Scholarship Grand

Ieder jaar reikt de IVSA drie scholarships van €1000 uit voor studenten die stage voor langer dan 4 weken in het buitenland volgen. Dit geld mag besteed worden aan alle noodzakelijke uitgaven zoals reiskosten, verblijfkosten en eventuele instellingskosten. Het maakt niet uit waar en wat voor stage het is, zolang het maar door je eigen universiteit is goedgekeurd.       Lees meer.

MSD-FVE Scholarship

Ieder jaar delen MSD en FVE 36 beurzen uit van aan 2e en 3e jaars studenten diergeneeskunde (met een Europees paspoort) aan EAEVE geaccrediteerde Europese universiteiten. De geselecteerde kandidaten ontvangen een beurs van US $ 5.000. De precieze criteria verschillen per jaar dus lees meer!